Bredband i Ljungby

Bredband – fiber – mobila anslutningar, vi reder ut begreppen lite.

Bredband, vad menar man med det?

Bredband är en benämning på en teknik för snabb datakommunikation. Begreppet är gammalt och härstammar från 1980 talet men sedan 1990 talet avser benämningen teknik för fast internetaccess. Som vi ser det är benämningen fastställd men missvisande då man idag istället använder fiberanslutning eller fiberaccess istället för bredband som i folkmun innebär anslutning via ADSL eller VDSL.

Fiber, vad betyder det då?

Fiberanslutning är fast internetaccess och därmed per definition en bredbandsanslutning. I vår syn är fiberanslutning en mer väldefinierad form av bredbandsanslutning då det de facto handlar om just fiberanslutningar idag. Den gamla formen av bredbandsanslutning innefattar både ADSL och VDSL samt fiberanslutning men eftersom avsikten är att avveckla den tekniken är det just fiberanslutning som är framtiden och därför är det också just fiberanslutning som vi pratar om.

Fiberanslutning innebär att man överför information med hjälp av ljus och dess våglängd. En fiberkabel har enorm hastighet i jämförelse med annan teknik då man kan ha flera våglängder i samma kabel.

Hastighet är viktigt men det finns andra faktorer som avgör hur snabbt det går.

Man pratar ofta om att man har en hög hastighet mot internet, över 100Mbit via mobilt bredband är inte ovanligt.

Nåja, hastighet är en sak men den som är viktigt glömmer man ofta och det är svarstiderna.

Jämför det med en motorväg.

Du står vid en vägtull på motorvägen och får vänta dels på dem framför och dels på att bommen åker upp och ner, det motsvarar svarstiderna.

När du väl kommer ut på motorvägen är det enbart trafiken som är avgörande av hur fort du kan köra och den i sin tur är beroende av hur bra själva vägen är mm. detta motsvarar givetvis hastigheten.

Tänk nu att du har en hög hastighet på internet, du kan surfa och ladda upp och ner precis hur fort som helst men det kommer inte att spela någon roll om inte svarstiden eller bommen är snabb nog. Har vi dessutom kö vid bommen så blir det ännu värre.

Detta betyder att den kanske viktigaste faktorn ofta glöms bort. Svarstiderna i ett fibernät är det kortaste vi kan komma upp till idag. Sämst är ADSL tekniken och däremellan kommer mobila bredband.

Just mobila bredband är den osäkraste anslutningen eftersom den kan påverkas av så många andra faktorer som fri sikt och väder exempelvis.

Att mobila bredband är på frammarsch är vida känt men nackdelen med tekniken är att informationen förs över med radiovågor som har tekniska begräsningar i form av fysikens lagar och det faktum att vi inte kan böja vågorna. Det i sin tur gör att det kommer att finnas radioskuggor där signalen inte går fram.

I dagsläget finns det ingen teknik som är effektivare och mer kraftfull än fiber eftersom hastigheten i sig är teoretiskt obegränsad. Därför är de just det vi riktar in oss och på och just därför är det som vi heter Ljungby Fiber.

Världens bästa internetanslutning till Ljungby via Fiber.